Even wennen…
Het dragen van een beugel zal even wennen zijn. De eerste dagen na het plaatsen van de beugel kunnen uw mond en tanden pijnlijk aanvoelen, dit is normaal: de druk van de beugel veroorzaakt een gevoeligheid.

Uw wangen, tong en lippen kunnen ook geïrriteerd zijn, met name bij de vaste beugel komt dit voor. Speciaal daarvoor krijgt u – zodra de beugel geplaatst is - een doosje met was mee: de irritatie door de brackets kunt u verzachten door de brackets te bedekken met een bolletje van deze was. Wanneer uw mond eraan gewend is, trekt de pijn weg. Meestal gebeurt dit binnen enkele dagen.

Het kan zijn dat uw tanden en kiezen ook na een controle gevoelig zijn. Ook hiervoor geldt: deze gevoeligheid verdwijnt.

Kijk uit met eten en drinken
Om te voorkomen dat uw beugel beschadigd raakt, mag u geen harde, taaie en kleverige dingen eten (zoals pinda’s, nootjes, dropjes, toffees, chocoladerepen zoals Mars, wijngums, kauwgom, stokbrood enzovoort).

De reden hiervoor? Kleverig eten kan er makkelijk voor zorgen dat de dunne beugeldraadjes vervormen en brackets kunnen afbreken door het eten van harde etenswaren.

Hard fruit, zoals een appel, kunt u daarom ook beter in stukjes snijden en liever niet afhappen. Priklimonade of een andere koolzuurhoudende drank lost de ‘lijm’ op die gebruikt wordt om de beugel in de mond vast te zetten, dus pas daar ook mee op.

Goed poetsen
Goed poetsen is bij een vaste beugel extra belangrijk, uw eten kan namelijk heel makkelijk tussen de brackets blijven zitten. Poets wel heel voorzichtig en gebruik een zachte, kleine handtandenborstel (niet elektrisch). Bij het plaatsen van de beugel krijgt u van de assistente een poetsfolder mee waarin precies in staat hoe u het beste kunt poetsen.

Stukje afgebroken of los?
Belangrijk om te weten: als er een stukje van uw beugel afbreekt, als er iets loslaat of als uw beugel kapot is, moet u altijd contact met ons opnemen. Wij bekijken dan wat er moet gebeuren. Gooit u afgebroken en losgelaten onderdelen van de beugel alstublieft niet weg, ze kunnen altijd van pas komen bij het repareren van de beugel.

Tijdens praktijkuren
Gedurende onze reguliere praktijkuren kunt u bellen met de praktijk, ons een e-mail sturen of met ons contact opnemen via het contactformulier. Afhankelijk van het probleem zal er op korte termijn een afspraak bij de praktijk worden ingepland of er zal extra tijd worden gereserveerd bij uw eerstvolgende afspraak.

Buiten onze praktijkuren
Heeft u buiten onze praktijkuren ernstige last van uw beugel? Dan kunt u bellen naar het spoednummer van de Rijnmondse Orthodontisten Vereniging, hier krijgt u de dienstdoende orthodontist aan de lijn: 010 – 45 17 400.