Daarom starten we in de onderkaak
Voor uw behandeling hanteren wij een bijzondere werkwijze: wij starten de behandeling niet in de bovenkaak, maar beginnen in de onderkaak. Bovendien gebruiken we geen buitenboordbeugels of blokbeugels. Waarom doen we dat?

Om u de logica van onze aanpak goed duidelijk te kunnen maken, zetten we een paar algemene zaken op een rij.

De onderkaak is steviger
Allereerst is belangrijk om te weten dat de onderkaak een andere opbouw en constructie heeft dan de bovenkaak. Eigenlijk is dat logisch: de bovenkaak zit onbeweeglijk vast aan de schedel, terwijl de onderkaak een los bewegend botstuk is en dus wat steviger moet zijn. Daarom is het bot van de onderkaak een stuk compacter dan het bot van de bovenkaak. Als gevolg daarvan verplaatsen de tanden in de onderkaak zich trager dan tanden in de bovenkaak.

Zo laten we onze tanden zien
Tweede wetenswaardigheid is het feit dat jonge mensen hun tanden op een andere manier laten zien dan oudere mensen: onder de 30 laten we – als we praten - geen ondertanden zien, boven de 60 laten we geen boventanden meer zien. Hierbij blijkt ook dat jonge onbehandelde kinderen bijna altijd een juiste mate van boventanden laten zien, zowel in rust als bij lachen. De verticale positie van de boventanden bij kinderen is dus bijna altijd correct.

Diepe beet opheffen
De meeste patiënten die voor een beugel in aanmerking komen, hebben een zogeheten ‘diepe beet’: de boventanden komen te ver over de ondertanden heen. Doordat de ondertanden te ver achter de boventanden zijn doorgegroeid, zit de onderkaak vaak gevangen/op slot achter de bovenkaak. Hoe kunnen we die diepe beet opheffen?

Daarvoor heeft de Noorse onderzoeker Björn Dahl het Dahl-plateau ontwikkeld: een speciaal ‘bijtvlak’ dat door de orthodontist bij de patiënt in de mond achter de boventanden wordt aangebracht. Met behulp van dit nieuwe bijtvlak zorgen de kauw- en bijtkrachten ervoor dat de ondertanden in de onderkaak weer teruggeplaatst worden. Zo wordt de diepe beet opgeheven.

Bij kinderen die nog in de groei zijn, heeft deze werkwijze een extra voordeel: de onderkaak (die vrijer kan bewegen) kan de achterstand in groei gedeeltelijk inhalen. Daarom zijn een buitenboordbeugel en blokbeugel niet meer nodig om een diepe beet te corrigeren.

Voor het beste resultaat
Op basis van deze feiten én onze ervaring in de praktijk beginnen wij de orthodontische behandeling dus niet met een beugel in de bovenkaak: wij starten met een vaste beugel in de onderkaak, ondersteund door een Dahl-plateau. Misschien wat eigenwijs, maar daarmee hebben we in de afgelopen jaren wel de beste resultaten geboekt!