Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 010-20 20 006 of stel uw vraag via ons contactformulier.
U krijgt zo snel mogelijk antwoord van ons.

Uw beugel

Een vaste beugel bestaat uit slotjes/plaatjes, brackets genoemd, die op de tanden worden geplakt. Door de brackets wordt een veerkrachtig metalen draadje geregen.
Een bracket is als het ware een klein handvat op de tand. Voor elke tand/kies is er een eigen maat/type bracket. De brackets worden op de tanden geplakt en via een dunne metalen draad aan elkaar verbonden. Dit noemen we de vaste beugel.
Een vaste beugel dient ervoor om de individuele stand van de tanden te corrigeren. Het slotje dat op uw tand komt te zitten is een soort individueel handvat op iedere tand.
Omdat uw tanden over het algemeen een rechthoekige vorm hebben, nemen ze in een scheve stand meer ruimte in dan wanneer ze recht staan. Het is dan ook heel normaal dat er spleetjes ontstaan tijdens het veranderen van de stand van de tanden. Geen paniek, soms is dit nodig voor een goed eindresultaat.
Die elastiekjes zijn nodig om de positie van de tanden en/of de twee kaakhelften ten opzichte van elkaar te corrigeren.
De elastiekjes moeten 2x per dag vervangen worden (dus ’s ochtends en ’s avonds). Als er 1 elastiekje breekt, moeten ook de andere elastiekjes vervangen worden (om ongelijke krachten te voorkomen).
Bel naar de praktijk of stuur een mail naar balie@orthorotterdam.nl. U kunt ze dan komen ophalen of we sturen per post nieuwe elastiekjes toe.
Door de brackets blijft het voedsel makkelijker plakken, waardoor er een grotere kans op gaatjes bestaat. Daarom is het verstandig om tanden en kiezen meer dan twee keer per dag te poetsen. Hierbij moet u heel voorzichtig te werk gaan.
Voorzichtig poetsen lukt niet altijd met een gewone tandenborstel. Daarom is het aan te raden om voor het poetsen rond de brackets een speciaal borsteltje te gebruiken, bijvoorbeeld een borsteltje met slechts één of enkele haarplukjes.

De spleetjes tussen tanden en kiezen zijn het beste schoon te maken met een ragertje of een tandenstoker. Zie voor meer informatie ook de blauwe poetsfolder die u van de assistente heeft meegekregen.
Ja, als deze maar fluoride bevat. Kies het liefst de tandpasta die u zelf het lekkerst/prettigst vindt.
De dunne beugeldraadjes kunnen gemakkelijk verbuigen. Ook kunnen de brackets afbreken. Dat is te voorkomen door geen harde, taaie of kleverige dingen te eten. Dus is het beslist verstandig om, zolang u een beugel heeft, af te blijven van pinda’s, nootjes, dropjes, toffees, kauwgom en knapperig stokbrood.

Verstandig snoepen is altijd goed, dus zeker ook als u een beugel draagt. Snijd een appel of ander hard fruit in stukjes, hap ‘m liever niet af. Beter is nog te kiezen voor zacht fruit zoals aardbeien, bananen, druiven, mandarijnen, meloen en sinaasappels.
Kleverig voedsel kan blijven plakken aan de draadjes, waardoor deze snel kunnen verbuigen. Door het eten van harde etenswaren kunnen de brackets afbreken.
Omdat frisdrank koolzuur bevat en een lage pH heeft. Door deze lage pH kan het glazuur van tanden en kiezen oplossen, waardoor gaatjes en slijtage veroorzaakt worden.

Bovendien lost koolzuur de lijm op waarmee de ringetjes rond uw kiezen vastzitten, waardoor er vuil tussen de ring en de kies komt te zitten (waardoor ook weer gaatjes kunnen ontstaan).

Behandeling en controle

Vóórdat de orthodontist een vaste beugel gaat plaatsen, kijkt hij of u uw mond goed kunt schoonhouden. Zo niet, dan krijgt u een poetsinstructie.

Voordat de brackets worden geplakt, worden uw tanden en kiezen zorgvuldig schoon en glad gemaakt. Vervolgens wordt uw mond goed drooggemaakt. Met behulp van een groene gel worden uw tanden stroef gemaakt, zodat de brackets beter blijven plakken. De behandeling duurt ongeveer drie kwartier.
Allereerst om te kijken of het bereikte resultaat stabiel is.

Wanneer uw beugel eruit gehaald wordt (na goedkeuring van de orthodontist), worden er draadjes achter de onder- en boventanden geplaatst. Deze draadjes houden de tanden op hun plaats. Deze draadjes (spalkjes) zouden door het kauwen, nagelbijten, pennen kluiven enzovoort los kunnen raken. Om te voorkomen dat de tanden dan weer gaan verschuiven, controleren we deze draadjes na het verwijderen van de beugel met enige regelmaat.

Heeft u een spalkje en ontstaat er een spleetje tussen de tanden? Of gaat een tand anders staan? Dan is het verstandig contact op te nemen met de praktijk, het kan zijn dat het spalkje los zit en opnieuw vastgezet moet worden.
Als de beugel geplaatst is, zult u normaal gesproken 1x per maand op controle moeten komen.

Pijnklachten

De eerste dagen na het plaatsen van de beugel zijn uw tanden en kiezen door die vaste beugel tamelijk gevoelig. Ook kunnen uw tong en wangen een beetje geïrriteerd zijn.

De meegekregen was kunt u met uw vingers iets zachter maken en als een soort stopverf op de scherpe puntjes van de brackets doen. Zo beschermt de was uw wangen tegen de scherpe randjes van de brackets. Binnen enige dagen is de was niet meer nodig, omdat uw mond dan aan de vaste beugel is gewend.
Als u echt hevige last heeft van uw beugel, kunt u het spoednummer bellen: 010-45 17 400. De dienstdoende orthodontist zal u dan vertellen wat u moet doen.
Als u echt hevige last heeft van uw beugel in het weekend of de vakantie, neem dan contact op met de dienstdoende orthodontist onder nummer: 010-45 17 400. Overleg met de dienstdoende orthodontist wat u moet doen en volg deze instructies nauwgezet op.

Mocht het vanaf uw vakantieadres niet lukken om contact op te nemen met de dienstdoende orthodontist, zoek dan een tandarts of orthodontist in de buurt van het vakantieadres, die kan de klacht verhelpen.
Ondanks alle goede zorgen kan het toch gebeuren dat er iets aan de beugel kapot gaat. Bel ná zo’n beschadiging zo spoedig mogelijk naar de praktijk. Bel NIET ‘S AVONDS LAAT, MIDDEN IN DE NACHT OF OP ZONDAG. Op die tijdstippen is de orthodontist alleen bereikbaar voor echte spoedgevallen (dat wil zeggen bij enorme pijnklachten, maar zoiets komt bijna nooit voor).

Vertel duidelijk wat er aan de beugel kapot is en waar. De praktijkassistente bepaalt dan of u voor die reparatie direct moet komen of dat de reparatie een paar dagen of zelfs tot uw volgende afspraak kan wachten.

HET ALLERBELANGRIJKSTE IS DAT NIET-GESCHOOLDE MENSEN, OOK U ZELF, NIET AAN DE VASTE APPARATUUR GAAN PEUTEREN. Doe dit echt nooit, omdat daardoor de kans bestaat dat de beschadiging beduidend erger wordt dan de kwaal.

Betaling

Nee, helaas gaat dat niet. Wij hebben geen contracten met de zorgverzekeraars en daarom mogen wij de nota’s niet direct naar de zorgverzekeraars sturen.

Lees meer over betaling